De gesprekken vinden plaats via een Skype-eigen protocol met peer-to-peertechniek. Dit protocol is zo ontworpen dat het over het algemeen niet gehinderd wordt door firewalls. Gesprekken via Skype gaan met 256 bit-AES-encryptie versleuteld over het internet. Afluisteren (internettap) is hiermee zo goed als onmogelijk. Er is echter wel sprake van het bespioneren van burgers door de overheid.[1][2][3] Alternatieve protocollen zijn het open SIP en H.323.

In september 2005 werd Skype Global overgenomen door eBay, dat Skype later grotendeels doorverkocht aan de investeringsmaatschappij Silver Lake. In mei 2011 sloot Microsoft een overnameovereenkomst voor circa USD 8,5 miljard.[4] Skype als product blijft bestaan, maar zal mogelijk worden geïntegreerd in Xbox Live, Kinect en Outlook.com.[5]

 

In 2013 had Skype het chatprogramma van Microsoft, Windows Live Messenger, vervangen. Tussen 8 april 2013 en 30 april 2013 ging Microsoft alle bestaande Messengers-gebruikers verplichten te verhuizen naar Skype. De Messenger-dienst ging na 30 april definitief offline. De verhuis verliep in fasen te beginnen met de Engelse accounts en te eindigen met de Portugese accounts.

Gebruikers konden na de upgrade niet meer inloggen maar werden verwelkomd bij Skype met een notificatie. Het accepteren van de notificatie installeert Skype en verwijdert Messenger automatisch. De overgang was de eerste grote zet die Microsoft met Skype maakte sinds de overname in 2011. De overname was een stap in de richting van de concurrenten zoals WhatsApp, en Google Talk. De beschikbaarheid van Skype op veel platforms maakt het platform op lange termijn aantrekkelijker dan Messenger.[6] 

 

  • SkypeIn: vrienden zonder Skype of pc (de oudere generatie) kunnen je met hun mobiele telefoon of vaste lijn bereiken op Skype. Deze functie is slechts beschikbaar in 24 landen waaronder Nederland.[7] België heeft hiervoor een te strikt beleid (BIPT) en laat dit niet toe.[8]
  • SkypeOut: Telefoneren vanuit Skype op je pc naar iemands mobiele of vaste lijn. Dit gebeurt met een vooraf betaald krediet of een abonnement; per land of met een "Europapakket" of "wereldpakket".[8][9]
  • Skype to go in 18 landen: Skype als tussenpersoon, als je niet aan je pc zit en je naar iemand in het buitenland wilt bellen. Dit gebeurt eveneens met een vooraf betaald krediet of een abonnement. Skype belt de contactpersoon van wie je vooraf het vaste of mobiele nummer aan Skype bekend hebt gemaakt, waarna Skype je voor die persoon een "skype to go"-nummer heeft bezorgd.[10]
  • Skype Mobile slechts in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland met bepaalde types mobiele toestellen: het skypeprogramma op je mobiele telefoon.[11]
  • Versturen van sms'en, bestanden, contactadressen zoals bij alle IM's binnen het Skype-programma gratis, te betalen naar buiten. Voicemailgebruik is altijd tegen betaling.
  • Webcam-ondersteuning (videochat), audiogesprekken blijven mogelijk
  • Skype werkt ook op een PlayStation Portable (PSP) en op een PlayStation Vita door een app te downloaden uit de PlayStation Store.

 

 

  • Op 23 juni 2011 had Skype 22.409.728 gebruikers tegelijk online.
  • Einde 2007 had Skype meer dan 276 miljoen geregistreerde gebruikers.

 

  • Een nadeel van Skype is dat een verbinding met andere VoIP-diensten niet mogelijk is, aangezien Skype met een gesloten protocol werkt en beide gesprekspartners dus Skype moeten gebruiken. Het is niet mogelijk Skype te gebruiken voor gesprekken met op het SIP-protocol gebaseerde diensten als Free World Dialup, Parlino, VoipBuster of ActionVoip.
  • Veel mobiele telefoonaanbieders laten niet toe dat men via de mobiele telefoon Voip gebruikt. Het genoemde "Skype to go" is een remedie, althans voor buitenlandse gesprekken, maar is anno 2011 slechts werkzaam in 18 landen.[10] De Benelux zit niet in die landengroep (zie het uitrolmenu van de voetnoot).
  • Skype houdt twee poorten (poort 80 en 443) bezet waardoor een webserver niet kan werken. Het is echter wel mogelijk om dit uit te zetten in het scherm met instellingen.
  • Het bellen naar landelijke alarmnummers is niet overal beschikbaar.

 

  • Skype werkt op de TCP-stack van het besturingssysteem. Het zet deze stack soms helemaal vol, waardoor andere programma's die deze stack willen gebruiken niet meer functioneren. Het is voor veel systeembeheerders soms moeilijk te ontdekken dat Skype de oorzaak is, omdat er meestal nog voldoende geheugen en weinig CPU-belasting is.
  • Het doel van Skype is om telefoongesprekken te kunnen voeren tussen computersystemen onderling. Dwars door firewalls en achterliggende (beveiligde) netwerkinfrastructuren heen. Dit is tevens het risico m.b.t. beveiliging. Hackers zouden bijvoorbeeld de "voice stream" welke bestaat uit data kunnen gebruiken om beveiligingen in netwerken te passeren.
  • Een computer waarop Skype is geïnstalleerd kan zich gaan gedragen als een relay (supernode) zodat er minder bandbreedte overblijft voor andere activiteiten zoals downloaden.
  • Er is geen enkel controlemechanisme meer aanwezig op het Skype-verkeer. Computers worden langzamer, ongecontroleerd gebruik van bandbreedte en oncontroleerbare koppelingen naar andere (niet eigen systemen) door een "externe partij" door middel van een eigen protocol kunnen ongewenst en onveilig zijn.
  • Een ander punt is dat de Skype gebruikersovereenkomst (End-User Licence Agreement (EULA)) geen melding meer maakt van supernodes. De "Skype Guide for Network Administrators" vermeldt echter wel het bestaan van supernodes.
  • Het gebruik van een goed geconfigureerde firewall maakt het mogelijk om het gebruik van een Skype-station als een supernode te verhinderen.[14]
  • Skype moet ingesteld worden op een andere poort wanneer een webserver op dezelfde machine wordt gebruikt. Skype luistert namelijk op poort 80 naar verbindingen, maar poort 80 wordt normaal gebruikt voor HTTP-verbindingen.